Schoorsteen trekt niet

Waarom trekt de schoorsteen niet?

Lekker warm en gezellig die openhaard! Of toch niet? Het kan ook veel frustraties opleveren als elke keer dat u de openhaard wilt aansteken uw schoorsteen niet trekt! Daar gaat de charme van dit unieke element in uw woning. Wij helpen u hier op weg met wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Eenmaal de oorzaak achterhaald, dan is de oplossing nabij.

De meest voorkomende oorzaken

We zetten hier uiteen wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een schoorsteen die niet goed werkt:

Vuile of verstopte schoorsteen
Vaak komt u er pas achter dat de schoorsteen niet goed werkt als u de openhaard tijdens de eerste koude winterdagen aansteekt. Hebt u de schoorsteen wel laten schoonmaken? Een schoorsteen die slecht trekt, wordt meestal veroorzaakt door een vuile of verstopte schoorsteen. Vooral als u verbindingstukken hebt in de afvoerpijp, dan hebt u eerder last van dit probleem. Check ook of een eventuele afsluitklep in de juiste positie staat.

De schoorsteen is niet goed opgewarmd
Een schoorsteen trekt beter als hij opgewarmd is. Dat kunt u doen door een krant op te rollen en aan te steken. Houd deze als een fakkel in de schoorsteen, totdat u merkt dat de schoorsteen goed begint te werken. Het zijn hoofzakelijk de schoorstenen die langs buitenmuren lopen, die hulp nodig hebben met opwarmen.

Waarop letten bij de schoorsteen?

De manier waarop de schoorsteen is gebouwd heeft veel invloed op de mate waarop de schoorsteen trekt. Let op de volgende punten:

– Hoogte van de schoorsteen
Een hoge schoorsteen trekt beter. In sommige gevallen is de oplossing dan ook om de schoorsteen hoger te maken.

– Vorm
Schoorstenen met een ronde inzetzetpijp trekken beter dan schoorstenen met een vierkante pijp.

– Diameter
Voor een goed trekkende schoorsteen dient de diameter van de schoorsteen groter te zijn dan de diameter van de afvoeraansluiting.

– Bochtstukken
Soms zijn er bochtstukken nodig bij de bouw van een schoorsteen. Deze kunnen de trek verminderen. Let op: twee bochtstukken van 45 graden hebben de voorkeur boven één bochtstuk van 90 graden.

Aandacht voor luchttoevoer

Een openhaard kan alleen goed branden als er voldoende zuurstof aanwezig is. Hebt u een ‘open’ haard, dan heeft deze circa 300 m3 lucht per uur nodig. Een ‘afgesloten’ haard heeft circa 30 m3 lucht nodig. Soms komt de rook terug de kamer in. Er wordt dan te weinig zuurstof aangevoerd. Het probleem ligt niet altijd bij de schoorsteen. Dit kan ook gebeuren, wanneer er geen ventilatieroosters openstaan of als er een afzuigkap aan staat.

Overige externe oorzaken

Er zijn ook nog enkele externe factoren waar u op kunt letten als uw schoorsteen niet goed trekt. Wordt uw woning bijvoorbeeld omgeven door hoge bomen of gebouwen? Dan kan dat de werking van de openhaard belemmeren. De oplossing is dan om de schoorsteen hoger te maken. Wanneer er geen andere oplossing is, is het mogelijk om een afzuigventilator in uw schoorsteen te installeren. Via een trekregelaar kan de trek geoptimaliseerd worden.

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Gediplomeerde schoorsteenvegers
  • In heel Nederland werkzaam
  • Scherpe tarieven, goede service
  • Direct beschikbaar voor een afspraak
Afspraak maken

Hoe verloopt uw aanvraag?

1. Plaats uw aanvraag via ons contactformulier.
2. Onze medewerkers nemen contact met u op.
3. Stel uw vragen en laat u informeren.
4. Maak desgewenst direct een afspraak.