Vogelnest laten verwijderen

Vogelnest verwijderen

Vogels zijn prachtige dieren en een verrijking voor de natuur. Echter als vogels een nest gaan bouwen onder uw dakpan, zonnepanelen of in uw schoorsteen en dakgoten, dan zorgt dit al snel tot overlast. Denk bijvoorbeeld aan de geluiden als je op bed gaat, verstoppingen in de dakgoot of hardnekkige vogelpoep op uw woning. Vogels kunnen veel overlast veroorzaken en daar wilt u natuurlijk van af. Maar u mag niet zomaar een vogelnest verwijderen. Wij leggen het op deze pagina graag voor u uit en u kunt ons altijd inschakelen om een vogelnest te verantwoord te verwijderen.

Wanneer een vogelnest verwijderen?

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na het broedseizoen mag u het vogelnest verwijderen. Dit staat ook beschreven in de Wet natuurbescherming. Dit is een speciale wet die bescherming biedt aan nesten van vogels. Als u een vogelnest verwijderd in het broedseizoen, dan is dit zelfs strafbaar! Een goede periode om een vogelnest te laten verwijderen is in het najaar omdat het broedseizoen dan voorbij is en de meeste vogelnesten dan volledig verlaten zijn. Check dit vooraf altijd voordat u een vogelnest verwijderd.

Er is geen vast broedseizoen die in de Wet natuurbescherming staat beschreven. Het broedseizoen verschilt namelijk per vogelsoort en ook de weersinvloeden per jaar spelen hierbij een grote rol. U kunt er vanuit gaan dat de meeste vogelsoorten broeden tussen 15 maart en 15 augustus.

Schade en overlast van vogelnesten

Vogels en vogelnesten kunnen een behoorlijke schade veroorzaken aan uw woning met alle gevolgen van dien. Hieronder hebben we de meest voorkomende schades geformuleerd:

  • Verstopte dakgoten
  • Schade aan uw dak- en muurisolatie
  • Verstopte schoorsteen
  • Verschoven dakpannen

Door bovenstaande schades kunnen makkelijk vochtschades en wateroverlast problemen ontstaan. Een vogelnest in uw schoorsteen is erg gevaarlijk omdat dit kan zorgen voor een schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen daarom altijd tijdig controleren en vegen door een ervaren schoorsteenveger.

Vogelnest onder dakpan verwijderen

Vogelnest onder dakpannen

Schoorsteenkap plaatsen

Schoorsteenkap tegen ongedierte

Dakvoetprofiel tegen ongedierte en vogelnesten

Dakvoetprofiel tegen vogelnesten

Vogelroosters schoorsteen

Preventief vogels geen kans geven om een vogelnest te bouwen in uw schoorsteen is altijd een goed idee. Een betaalbare en effectieve oplossing om dit te bereiken is het plaatsen van een vogelrooster op uw schoorsteen. Deze vogelroosters noemen we ook wel boldraadroosters. Wij plaatsen deze uiteraard voor u nadat wij de vogelnest hebben verwijderd. Zo geeft u vogels in de toekomst geen kans om een vogelnest te bouwen in uw schoorsteen.

Tip: Heeft u een woning met haard die geruime tijd niet in gebruik is geweest en bent u van plan uw haard weer actief te gebruiken? Laat uw schoorsteen dan volledig inspecteren door een gekwalificeerde schoorsteenveger. Zo heeft u meer plezier van uw haard en is uw schoorsteen in optimale staat inclusief brandverzekeringsbewijs.

Vogelnesten stapelen zich op

Wanneer u heeft geconstateerd dat er een vogelnest in uw schoorsteen zit, ga dan niet zelf proberen deze te verwijderen. Vaak geeft dit enorm veel troep en kunnen uw luchtwegen aangetast worden. Daarnaast is het zo dat vogels vaak nieuwe nesten op oude vogelnesten bouwen. Hierdoor kan de schoorsteen soms wel tot 2 meter verstopt zitten. Een vogelnest verwijderen laat u dan ook graag over aan een betrouwbare schoorsteenveger.

Schoorsteenkappen plaatsen

Naast dat een schoorsteenkap een mooie uitstraling geeft aan uw woning zorgt het ook voor een goede bescherming tegen regen en vogelnesten. Door een goede schoorsteenkap kunnen vogels geen nest bouwen in uw schoorsteen. Daarnaast adviseren wij ook altijd een schoorsteenkap te plaatsen omdat deze voorkomt dat gloeiende asdeeltjes kunnen ontsnappen en de trek in de schoorsteen verbetert. Wilt u advies over welke type schoorsteenkappen er allemaal zijn? Wij adviseren u er graag vrijblijvend over.

Vogelnest laten verwijderen?

Heeft u een vogelnest in uw schoorsteen, dakgoot of onder uw zonnepanelen of dakpannen? En wilt u deze laten verwijderen? Vul ons contactformulier in, wij bellen u terug en plannen een afspraak in. Ook voor vragen over vogelroosters en schoorsteenkappen staan we u graag te woord.

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Gediplomeerde schoorsteenvegers
  • In heel Nederland werkzaam
  • Scherpe tarieven, goede service
  • Direct beschikbaar voor een afspraak
Contact opnemen

Hoe verloopt uw aanvraag?

1. Plaats uw aanvraag via ons contactformulier.
2. Onze medewerkers nemen contact met u op.
3. Stel uw vragen en laat u informeren.
4. Maak desgewenst direct een afspraak.