Schoorsteenonderhoud

Schoorsteenonderhoud

Rookkanalen die dichtslibben, een beschadigd rookkanaal of slechte ventilatie: dit zijn nog maar enkele oorzaken die zorgen voor een schoorsteenbrand. Om een schoorsteenbrand te voorkomen is het belangrijk dat u minimaal een keer per jaar een schoorsteenveger inschakelt voor schoorsteenonderhoud. Stookt u dagelijks? Dan adviseren wij om uw schoorsteen tweemaal per jaar te laten vegen.

Veiligheid voorop

Een van de belangrijkste redenen om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen, is veiligheid. Wanneer u uw haard of kachel gebruikt, worden onverbrande deeltjes in de rook, zoals teer en roet, afgezet op de binnenwanden van de schoorsteen. Dit roet kan in de loop van de tijd ophopen en een brandbare substantie vormen die creosoot wordt genoemd. Creosoot is zeer brandbaar en kan bij hoge temperaturen ontbranden, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Regelmatig schoorsteenvegen helpt deze opeenhoping van creosoot te verminderen en minimaliseert het risico op schoorsteenbranden.

Verbeterde efficiëntie

Naast veiligheid kan regelmatig schoorsteenvegen ook de efficiëntie van uw haard of kachel verbeteren. Een schone schoorsteen zorgt voor een betere luchtstroom, waardoor uw haard of kachel beter kan functioneren. Een verstopte of gedeeltelijk geblokkeerde schoorsteen kan rook en gassen in uw huis laten terugstromen. Dit kan niet alleen leiden tot een ongezonde omgeving, maar kan ook de efficiëntie van uw verwarmingssysteem verminderen.

Bescherming tegen koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos gas dat bij inademing dodelijk kan zijn. Het kan worden geproduceerd door onvolledige verbranding in uw haard of kachel, en zonder voldoende ventilatie kan het zich ophopen in uw huis. Een goed onderhouden en gereinigde schoorsteen zorgt voor een efficiënte ventilatie van rook en gassen, waaronder koolmonoxide, uit uw huis.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand of vergiftiging?

Als u stookt, komen er roetdeeltjes vrij. Deze roetdeeltjes blijven plakken aan de wanden van de rookkanalen. Doordat de roetdeeltjes zich vermengen met vocht, ontstaat er creostoot en dit is een mengsel dat zeer vlambaar is. Schoorsteenbrand is niet het enige gevaar van een slecht onderhouden schoorsteen. Het kan ook gebeuren dat er in uw schoorsteen een vogelnest wordt gebouwd. Dit is erg gevaarlijk, aangezien het nest het kanaal afsluit. Rookgassen kunnen nergens heen en komen waarschijnlijk in de woonkamer terecht. In rookgassen zitten gevaarlijke gassen, zoals koolmonoxide, die kunnen zorgen voor vergiftiging.

Wilt u een schoorsteenbrand of andere gevaarlijke situaties voorkomen? Investeer dan in regelmatig schoorsteenonderhoud.

Wat gebeurt er tijdens schoorsteenonderhoud?

Bij schoorsteenonderhoud worden uw rookkanalen schoongeveegd, maar dit is niet het enige! Natuurlijk is dit een belangrijk onderdeel van het schoorsteenonderhoud, maar de schoorsteen wordt ook goed gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Daarnaast wordt gekeken of de kappen nog goed zitten en indien nodig worden deze vervangen. Bij schoorsteenonderhoud wordt uw woning altijd schoon en netjes achtergelaten.

Conclusie

Regelmatig schoorsteenvegen is dus van cruciaal belang om de veiligheid van uw huis en uw gezin te garanderen, de efficiëntie van uw haard of houtkachel te verbeteren en het risico op koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Maak het een gewoonte om uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar te laten vegen door een professionele schoorsteenveger, en vaker als u uw haard of kachel regelmatig gebruikt.

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Gediplomeerde schoorsteenvegers
  • In heel Nederland werkzaam
  • Scherpe tarieven, goede service
  • Direct beschikbaar voor een afspraak
Contact opnemen

Hoe verloopt uw aanvraag?

1. Plaats uw aanvraag via ons contactformulier.
2. Onze medewerkers nemen contact met u op.
3. Stel uw vragen en laat u informeren.
4. Maak desgewenst direct een afspraak.